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CLIENT ADVISORY BULLETIN NO. 2020-001D 
(Hazard Pay for Health Workers) 

 
April 28, 2020 
 
Gentlemen and Mesdames:  
 
This simple Question and Answer was compiled for the benefit of our health care workers 
who are currently at the forefront of the battle against COVID-19. These are unprecedented 
and uncertain times that we live in, especially so for the health care workers who put their 
lives at risk every day. We hope that through this Q&A, we are able to address some of the 
pressing legal concerns of our health care workers. 
 
1. Q: What is hazard pay? 

A: Hazard pay is a form of compensation given when the nature of work is 
hazardous or one that involves risk or peril. Currently, the Labor Code does 
not provide for hazard pay. With respect to public health workers, Rule II, 
No. 18 of the Revised Implementing Rules and Regulations (“IRR”) of the 
Magna Cart of Public Healthworks defines hazard as “the risks to the health 
and safety of public health workers”. 

 
2. Q: Are all health care workers (“HCW”) entitled to hazard pay? 

A: It depends. With respect to HCW in the public sector, hazard pay is clearly 
provided for in Republic Act No. 7305 or the Magna Carta of Public Health 
Workers. As for HCW in the private sector, hazard pay is subject to the 
contractual agreement between them and their employer. 

 
3. Q: Who are considered Public Health Workers (“PHW”)? 

A: Under the Magna Carta of Public Health Workers and its Implementing 
Rules and Regulations (IRR)1, PHWs refer to: (i) all persons who are engaged 
in health and health-related work, and (ii) all persons employed in hospitals 
and other health-related establishments owned and operated by the 
Government or its political subdivisions, including administrative and 
support personnel employed, regardless of their employment status2. 

 
 

 
1 See No. 1 Rule III of the IRR. 
2 Section 3, Magna Carta of Public Health Workers. 
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4. Q: Is hazard pay only limited to PHWs working in public hospitals? 
A: No, subject to the conditions set forth in the IRR3, PHWs in hospitals and 

other health-related establishments located in difficult areas, strife-torn or 
embattled areas, distressed or isolated stations, prisons camps, mental 
hospitals, radiation-exposed clinics, laboratories or disease-infested areas, or 
in areas declared under state of calamity or emergency, which expose them 
to great danger, contagion, radiation, volcanic activity/eruption occupational 
risks or perils to life, as determined by the Secretary of Health or the Head of 
the unit with the approval of the Secretary of Health, shall be entitled to 
hazard pay.4 

 
5.         Q: Aside from hazard pay, what other benefits are PHW entitled to, under 

the Bayanihan Act5?  
A: PHWs, under the law and aside from hazard pay, are entitled to a one-time 

COVID-19 Special Risk Allowance (“SRA”) of twenty-five percent (25%) of 
his/her basic salary/pay6, the guidelines for which are outlined in 
Administrative Order No. 28, series of 202o. In addition, the law likewise 
directs the Philippine Health Insurance Corporation (“PhilHealth”) to 
shoulder the medical expenses of both private and public health care 
workers who contract COVID-19 or sustain any work-related disease or injury 
during this period of emergency8. 

 
Lastly, both private and public health workers shall be entitled to One 
Hundred Thousand Pesos (P100,000.00), if they contract COVID-19 while 
in the line of duty, and One Million Pesos (P1,000,000.o0), if they die due 
to COVID-19. 

 
6. Q: Can an HCW refuse hospital duty or assignment to a COVID-19 ward? 

A: Generally, no. An order requiring health care workers (HCW), 
whether public or private, to report to work is a lawful order, the disregard 
of which, may amount to insubordination, willful disobedience and/or gross 
and habitual neglect of duty, resulting in the imposition of administrative 
sanctions.  
 

 
3 Section 7 and sub-sections of Rule XV of the IRR 
4 Section 21, Id. 
5 Republic Act No. 11469. 
6 Section 1 of Administrative Circular No. 28, s. 2020. 
8 Section 4(e) of the Bayanihan Act. 
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 However, it is important to emphasize that the Employer is duty-
bound to implement occupational safety and health programs and to provide 
for personal protective equipment (“PPE”), in compliance with Republic Act 
No. 11058 or the Occupational Safety and Health Standards Act and Sections 
10 and 11 of DOLE Department Order No. 182, series of 2017. 

   
Keep safe.  
 
Thank you very much.  
 
 
 
DAMIAN M. PLACIDO, JR. 
Managing Partner 
    

 
 
DISCLAIMER: The information provided in this Client Advisory Bulletin are based on the law and government issuances 
cited, and for general informational purposes only. This Client Advisory Bulletin is not intended to be a substitute for 
actual professional legal advice. Any action taken upon the information contained in this Client Advisory Bulletin is 
strictly at the reader's own risk and the Firm will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use 
of said information. 

 
 

 


